Persoonlijk

Waarom goede voornemens bullshit zijn

2017-biselle

Yes, het nieuwe jaar is geboren! En we weten allemaal wat dat betekent: goede voornemens. Iedereen maakt van januari een frisse start om een betere versie van zichzelf te zijn. We praten op onszelf in, maken lijstjes en checklists om slechte gewoontes te bannen of goede te verwelkomen. Ik ga stoppen met roken. Ik ga meer sporten. Ik ga verdraagzamer zijn tegenover anderen. Ik ga gezonder eten. Ik ga geld sparen. Ik ga van mijn sociale media-verslaving af geraken. En nu écht. Klinkt alsof het nieuwe jaar 365 perfecte dagen worden, toch? Niet dus. We maken vlijtig onze lijstjes om ze op 31 december te bekijken en in te zien dat we grandioos gefaald zijn (als ze niet al lang in de prullenbak liggen). En weet je wat we dan doen? Dan beginnen we gewoon aan een nieuwe lijst, voor het volgende jaar. Ik weiger met volle goesting om aan deze heisa mee te doen. Goede voornemens, dat vind ik bullshit.

Ze worden gemaakt uit wanhoop, die goede voornemens. Het gevaar om dezelfde steken te laten vallen in het nieuwe jaar loert om de hoek en dat willen we koste wat kost vermijden. Week 1 verloopt waarschijnlijk perfect en zit je 3 x per week in de sportschool, raak je geen druppel alcohol aan en loop je 24/7 met een brede glimlach rond. Maar in de fitness ruikt het naar zweet en vetrolletjes zijn best schattig, dat glas champagne deed deugd en soms mag je al eens chagrijnig zijn, hé? Daarna gaat het faliekant mis, geloof me.

Het idee van één jaar is trouwens iets denkbeeldig. Wie heeft ooit besloten dat jij na 365 dagen plots flink moet proberen zijn? Het kalenderjaar is een menselijke uitvinding en totaal geen essentie. We gebruiken het om te doen alsof we controle hebben over de tijd die ons voorbij raast, maar die hebben we niet. Ik noem het haast bijgeloof om aan goede voornemens mee te doen.

Op zich ben ik niet tegen nieuwe regels voor jezelf stellen om bepaalde doelen te halen, integendeel! Ik doe het zelf ook erg vaak. Maar niet op 1 januari. Ik doe het op 16 juli, op 22 maart, op 7 oktober. Ik doe het wanneer ik het wil, wanneer het goed voelt en wanneer het nodig is. Je zou elke dag een betere versie van jezelf moeten proberen zijn, en niet enkel op Nieuwjaar. Je zou elke dag jezelf moeten evalueren en niet enkel op Oudjaar. Je zou elke dag nieuwe doelen moeten zetten en je grenzen verleggen. Elke dag. Dus ook op 16 juli, 22 maart en 7 oktober. Elke dag wordt de zon voor je wakker met een nieuwe kans om jezelf te zijn. Of te worden. En het zou zonde zijn om die alleen op dag 1 te grijpen.

Dus kom op, jij. 2017 is begonnen en het leven gaat gewoon door. Blijf genieten en word verliefd op je zorgeloosheid. Alle goede dingen komen dan wel vanzelf.

Een dikke bisou van mij,
Een bisou d’elle,
Een biselle,
EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR!
handtekening

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s